Castelló de la Plana, 27, 28 i 29 d'octubre de 2016 · Universitat Jaume I de Castelló (UJI)

Visita a l’Institut Francesc Ribalta de Castelló de la Plana

L’Institut Francesc Ribalta de Castelló fou creat per la Reial Ordre de 26 de juny de 1846. Durant 60 anys aquest institut estigué en l’edifici de l’antic convent de Santa Clara, al carrer Major. En 1917 es traslladà a l’actual edifici, construït ex profeso, sobre una superfície de 7.125 m2, que delimita tota una illa.

L’Institut Francesc Ribalta compta actualment amb un Gabinet – Museu d’Història Natural i un Museu de Física:

  • Gabinet – Museu d’Història Natural: Aquest museu consta de 4 sales, les quals es divideixen en:
    • Sala 1: On trobem una col·lecció d’aus amb 147 espècies de 18 ordres i 10 espècimens d’equinoderms de 5 ordres.
    • Sala 2: Amb 43 mamífers dividits en 13 ordres, 11 rèptils de 5 ordres diferents, diferents peixos, mol·luscos i cranis. Cal destacar, a més, l’existència de dos esquelets humans complets i models anatòmics de finals del segle XIX.
    • Sala 3: Una sala geològica amb diferents tipus de roques i minerals d’Espanya i Castelló, i una envejable col·lecció de fòssils.
    • Sala 4: Una sala didàctica amb nombrosos models d’anatomia, caixes didàctiques, flascons, … del segle XIX i començament del segle XX.
  • Museu de Física IES Francesc Ribalta: La dotació del material científic d’aquest museu estava repartida entre les Càtedres de Geografia i Història, Matemàtiques, Història Natural i Agricultura. La majoria del material d’aquesta col·lecció prové de la primera etapa de l’institut en el segle XIX i primer terç del segle XX.

Pel que fa als instruments pròpiament dits, la col·lecció té una mostra altament representativa dels aparells destinats a l’estudi de la mecànica, acústica, calor, òptica, electricitat i magnetisme, hidràulica, pneumàtica, meteorologia, aparells de mesura geodèsia i de química.

Web: https://sites.google.com/site/museofisicaiquimica/

ribalta

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *