Castelló de la Plana, 27, 28 i 29 d'octubre de 2016 · Universitat Jaume I de Castelló (UJI)

Arxiu mensual: octubre 2016

Visita a l’Institut Francesc Ribalta de Castelló de la Plana

L’Institut Francesc Ribalta de Castelló fou creat per la Reial Ordre de 26 de juny de 1846. Durant 60 anys aquest institut estigué en l’edifici de l’antic convent de Santa Clara, al carrer Major. En 1917 es traslladà a l’actual edifici, construït ex profeso, sobre una superfície de 7.125 m2, que delimita tota una illa.

L’Institut Francesc Ribalta compta actualment amb un Gabinet – Museu d’Història Natural i un Museu de Física:

  • Gabinet – Museu d’Història Natural: Aquest museu consta de 4 sales, les quals es divideixen en:
    • Sala 1: On trobem una col·lecció d’aus amb 147 espècies de 18 ordres i 10 espècimens d’equinoderms de 5 ordres.
    • Sala 2: Amb 43 mamífers dividits en 13 ordres, 11 rèptils de 5 ordres diferents, diferents peixos, mol·luscos i cranis. Cal destacar, a més, l’existència de dos esquelets humans complets i models anatòmics de finals del segle XIX.
    • Sala 3: Una sala geològica amb diferents tipus de roques i minerals d’Espanya i Castelló, i una envejable col·lecció de fòssils.
    • Sala 4: Una sala didàctica amb nombrosos models d’anatomia, caixes didàctiques, flascons, … del segle XIX i començament del segle XX.
  • Museu de Física IES Francesc Ribalta: La dotació del material científic d’aquest museu estava repartida entre les Càtedres de Geografia i Història, Matemàtiques, Història Natural i Agricultura. La majoria del material d’aquesta col·lecció prové de la primera etapa de l’institut en el segle XIX i primer terç del segle XX.

Pel que fa als instruments pròpiament dits, la col·lecció té una mostra altament representativa dels aparells destinats a l’estudi de la mecànica, acústica, calor, òptica, electricitat i magnetisme, hidràulica, pneumàtica, meteorologia, aparells de mesura geodèsia i de química.

Web: https://sites.google.com/site/museofisicaiquimica/

ribalta

Share

Exposició “Estèvia, la panacea dolça”

En el marc de la Trobada, tindrem ocassió de visitar l’exposició “Estèvia, la panacea dolça”, que proposa una mirada crítica als edulcorants naturals i artificials en la dieta.

“Estèvia, la panacea dolça” constitueix un homenatge a la figura de Pere Jaume Esteve (c.1500-1556), professor de materia medica (“Herbes”) de l’Estudi General de València, a qui el botànic il·lustrat Antoni J. Cavanilles va dedicar el gènere Stevia

Theriaca de Pere Jaume Esteve, p. 79. Copia d'Ulisse Aldrovandi. BUB.

Theriaca de Pere Jaume Esteve, p. 79. Copia d’Ulisse Aldrovandi. BUB.

És una producció de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero i del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València.

D’acord amb l’interés dels assistents, serà possible efectuar una visita guiada a l’exposició, que estarà instal·lada a la Biblioteca General de la Universitat Jaume I de Castelló.

 

estevia1 estevia2 estevia3
Share